Kiraz Yaprağı Sarması Tarifi-Nasıl Yapılır?
Neler Okuyacaksın? →
Malatya mutfağının en güzel yemeklerinden birisi kiraz yaprağı sarmasıdır. Çok az bilinen bu yemeği canım annemin tarifiyle anlatıyorum. En güzel kiraz yaprağı sarmasını annem yapar. Kiraz yaprağı sarmasının tarifini de en güzel annem verir tabi ki 🙂
Kiraz yaprakları ipe geçirilerek dizi yapılır.
Bugün sizlerle Malatya yöremizin en güzel yemeklerinden birisi olan “Kiraz Yaprağı Sarması” tarifini paylaşıyorum. Bizim yörede “Kiraz yaprağı köftesi-Kiraz yaprağı küftesi” diye de geçer. Pek kibar bir isim gibi durmasa da bazı yörelerde “avrat köftesi, arvat küftesi” diye de isimlendirilir. En sevdiğimiz yemeklerden birisidir. Ben Çırmıhtı ’lı (Yeşilyurt) olarak açıkçası Malatya’nın her tarafında biliniyor mu ondan bile emin değilim. Emek yoğun bir yemektir. Kiraz yapraklarını, tek tek kalem gibi sarmak biraz sabır ister. Çırmıhtı ‘da bu tür yemekler yapılırken hep imece usulü yapılır, 3-5 komşu bir araya gelir ve bir çırpıda bitirirler. Son bir not olarak da aynı yemeğin dut yaprağı ve ayva yaprağı ile de yapıldığını söylemeliyim.
Canım annem Esin Yıldırmaz ’ın tarifiyle baş başa bırakıyorum sizleri.
Malzemeler
- 500 gr. Kiraz yaprağı
- 500 gr Unlu Köftelik (Yarma Bulgur)
- 3 Yemek kaşığı un
- 7 Orta boy kuru soğan
- 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
- 2 Kg. Yoğurt
- 1 Yemek Kaşığı Erik Ekşisi
Önce unlu köfteliğimize yetirince tuz katıyoruz ve bu karışımı su ile yoğuruyoruz. Sakız kıvamına geldiğinde yoğurma işlemi tamamlanıyor. Kiraz yapraklarını önceden tütün dizer gibi bir ipe dizmiş oluyoruz. Yaz mevsiminde isek bu dizi taze oluyor. İstersek gölgede kurutup kışın da yiyebiliyoruz. Kuru veya taze kaynamış suyun içerisine bu yaprak dizisini koyuyoruz. Yaklaşık 10 dakika haşlıyoruz. Haşlama kıvamını yaprağın sapından anlıyoruz. Sapı hafif yumuşadığında yapraklarımız kıvama gelmiş demektir. Tenceremizin altını kapatıp içindeki yeşilimsi suyu süzüyoruz ve üzerine soğuk su ilave ediyoruz. İlave ettiğimiz su da yeşilleşiyor, onu da süzüyor ve yeni su ilave ediyoruz, onu da süzdükten sonra yapraklarımızı süzgece alıyoruz.
Yoğrulmuş Unlu Köftelik
Haşlanan Kiraz Yaprağı Sarması
Bolca Soğan Kavuruyoruz
İsteğe göre kavrulmuş soğana salça de ekleyebiliyoruz
Hazırlamış olduğumuz unlu köftelikten yapılmış olan iç ile yaprakları tek tek serçe parmak büyüklüğünde sarıyoruz. Her bir yaprağa iki adet nohut büyüklüğünde iç düşüyor. İç büyük olursa lezzeti azalır, aynı zamanda yapraklar da patlayabilir.
Kaynatmış olduğumuz suyu tenceremize kiraz yaprakları ile silme olacak şekilde döküyoruz ve kaynatıyoruz. Kaynama başladıktan sonra kısık ateşte bir saat pişiriyoruz.
Bu arada başka bir tencerede yoğurtlu karışımımız yapılıyor. Tenceremize yoğurt, su ve unumuzu koyuyoruz. Erik ekşimizi (Yoksa nar ekşisi veya 1 adet limon da olabilir) de karıştırıyoruz. (Sevgili halam Yıldız Ozan’ın notu: Yoğurt ekşi ise ekşi koymanıza gerek yok). Tenceremizin altını açıp, karıştırarak kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Kaynayınca altını kapatıyoruz. Diğer tencerede pişirmiş olduğumuz kiraz yapraklarının üzerine yoğurdumuzu döküyoruz.
Aynı zamanda bir taraftan da soğanlı sosumuzu hazırlıyoruz. Soğanlarımızı tereyağlı olarak, pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Sosun içerisinde, isteğe göre yarım yemek kaşığı salça lezzet verir.
Terbiyeli yoğurdumuzu haşlanmış kiraz yaprağı sarmasına döküyoruz.
Soğanlı sosumuzu ilave ediyoruz.
Yoğurtlu kiraz yapraklarını tabaklara çekiyoruz, üzerine de soğanlı sosumuzdan istediğimiz kadar ilave edip afiyetle yiyoruz. Soğanlı sos ne kadar çok olursa daha lezzetli olur.