Malatya Usulü İçli Köfte Tarifi
Neler Okuyacaksın? →
Doğu ve Güneydoğu’da bir çok ilimizde farklı şekillerde yapılan, en güzel yöresel yemeklerden birisi de “içli köfte”dir. Ben de size memleketim Malatya’da yapılan içli köfteyi-Malatya Mutfağının en güzel yemeklerinden birisidir, annemin (Esin Yıldırmaz) anlatımıyla vermek istiyorum.
Vermiş olduğumuz malzemeler ile yapacağımız içli köfte yumurta büyüklüğünde ve yaklaşık 100 adet olacaktır. İçli köfteyi, iç kısım ve dış kısım diye ikiye ayırırsak:
Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler
- 750 gr. Orta yağlı dana kıyma
- 2.000 gr Kuru soğan
- Yarım paket margarin veya tereyağı (125 gr)
- 2 Su bardağı zeytinyağı
- 2 Tatlı kaşığı pul biber
- 1 Çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 1 Deste maydanoz
İçli Köfte Dışı Malzemeleri
- 500 gr. Çiğköftelik dana kıyma
- 3 Kase orta bulgur (çiğköftelik ile pilavlık bulgur arası)
- 1 Kase çiğköftelik (kısırlık) bulgur
- Tuz
Önce içli köftenin içini hazırlıyoruz. Soğanı ve eti ayrı ayrı kavuracağız. Soğanı margarin veya tereyağına zeytinyağı katarak kavuruyoruz. Bildiğimiz soğan kavurma soğan pembeleşinceye kadar olur. Ancak burada pembeleşme istemiyoruz, kavurma işlemi yaklaşık bir saat sürüyor.
Kıymamızı da ayrı bir tavada kavuruyoruz. Suyunu çekiyor, yağda pişme durumuna geçtikten sonra, çok öldürmeden altını kapatıyoruz.
İkisinin de altını kapattık, kavrulmuş kıymamızı, pişirdiğimiz soğanın içine döküyoruz ve üzerine karabiber, pul biber ve tuz ilave ediyoruz. Biraz soğuduktan sonra doğramış olduğumuz maydanozu ilave edip karıştırıyoruz. Sıcakken maydanozu ilave etmiyoruz! Öldürmüyoruz hayvanı 🙂
İçli köftemizin içi hazır, geldik dışını hazırlamaya: Bulgurumuzu leğene koyduk, yağsız daha kıymamızı da üstüne ekledik, yeterince tuz ilave ettik ve bir kase su koyarak yoğurmaya başlıyoruz. Bulgur suyu yedikçe şişiyor, biz su ilave ederek yoğurmaya devam ediyoruz. Bu işlem bulgurun su çekme durumuna göre 3-4 kase su alabilir. Suyu çekmiyorsa, kıvamına geldiğinde su ilavesini bırakıyoruz. Kıvamı ayarlamak gerçekten deneyim istiyor, ne çok sert, ne de yumuşak olacak!
İçli köftemizin dışı hazır.
İçli köftemizin içini soğuduktan sonra buz dolabına koyuyoruz ve buz dolabından parça parça alarak açmış olduğumuz içli köftelerin içine koyuyoruz.
Tabi ki işin en önemli püf noktalarından birisi içli köfteyi açmak, ince kabuklu yapmak…
Kapatırken yavaş yavaş çeviriyoruz.
Sonra da içine kıymamızı ekleyip, güzelce kapatabilmek. Kapatırken de açık noktalar bırakmamak. Haşlanırken özünün dışarı çıkmasını istemiyoruz.
Bu işleri yaparken elimizi suya batırıyoruz…
Annemin İçli Köfte Dizisi
Yaptığımız içli köfteleri bir tepsiye diziyoruz. Bir tencerede su kaynatıyoruz. Suya biraz tuz atıyoruz, çeyrek limon sıkıyoruz, yaptığımız içli köfteler dağılmasın diye! Kaynayan suya içli köftelerimizi atıyoruz, 1 dakika sonra sudan kevgir ile alıp, yenilerini ilave ediyoruz…
Haşlandıktan sonra içli köftelerimiz
Oğlum hızını alamadı 🙂
Sonra da afiyetle yiyoruz 🙂
Bu yemekte hazırlamış olduğumuz dışı biraz fazla hazırlayarak onu misket şeklinde yuvarlıyoruz. İçli köfte ile ikisi bir araya geldiğinde “analı-gızlı” oluyorlar. Etli, sulu ve nohutlu yemeği çok güzel oluyor. İçli köftenin etsiz yapılanları da var. Patatesli, ıspanaklı… Onları da ilk fırsatta paylaşacağım.