E-Posta Güvenliği Tavsiyeleri – 2023! Ah Uğraş abi! Sayende güzel bir makaleye daha yer verdin bu sitede 🙂 Sanıyorum bu makale bir çoğunuzun işine yarayacak bir çok bilgiyi yer alacak! Bireyler gibi küçük ve orta ölçekli işletmeler de e-posta güvenlik protokollerini göz ardı ettiklerinden, çok sayıda güvenlik açığıyla karşılaşır.
Bu yüzden bugün, bireylerin ve işletmelerin e-posta güvenliğini nasıl sağlaması gerektiğini konuşacağız.
Bireysel Email Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Neler Okuyacaksın? →
Bilgilerimizin %100 güvenli olduğundan emin olmanın bir yolu olmasa da, çoğunlukla zarardan uzak durmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
Bireysel Email Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Bilgilerimizin %100 güvenli olduğundan emin olmanın bir yolu olmasa da, çoğunlukla zarardan uzak durmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
Aşağıda e-posta hesabınızı (veya hesaplarınızı) korumanın en iyi yollarının bir listesini bulabilirsiniz.
1. Güvenli şifreler kullanın
Çoğu şifrenin ne kadar zayıf olduğunu yapılan birçok araştırma gösteriyor. Fakat siz siz olun kendi şifrelerinizi 1234 düzeyinde basit tutmayın. İyi bir şifrenin en az 10 karakter uzunluğunda, büyük ve küçük harflerin kombinasyonundan oluştuğunu ve özel bir karakter içerdiğini bilin.
2. Ekleri açarken çok dikkatli olun
Özellikle tanımadığınız birinden gelen bir e-posta’da, eki açmadan önce e-posta’yı tarayın. Virüs veya kötü amaçlı yazılımlarının yüzde doksanının eklerle bilgisayarlara bulaştığını unutmayın.
3. E-posta iletilerinize hassas bilgiler eklemeyin
E-posta, veri sızıntısında birincil kaynaklarından biridir. Birisine hassas bir bilgi vermek zorundaysanız, bu kişileri aramayı düşünün. Hassas bir belge göndermeniz gerekiyorsa, belki de farklı yöntemler deneyebilirsiniz.
4. Spam veya kimlik avı e-posta’larına yanıt vermeyin
Spam’ların %3’ünden fazlası kötü amaçlı yazılım taşır. Bu önemsiz bir yüzde gibi görünse de, her gün aldığınız spam e-posta’ların sayısı düşünüldüğünde, bazılarında mutlaka kötü amaçlı yazılıma denk geleceğiniz anlamına gelir. Bu yüzden spam iletilere yanıt vermek şöyle dursun, bu e-posta’ları hemen spam olarak işaretleyin.
5. Herkese açık Wi-Fi konusunda dikkatli olun
E-posta’larını sık sık kontrol eden iş insanları, birçok yerde genel Wi-Fi’den yararlanır ve bunu yaparken halka açık Wi-Fi’nin bilgisayar korsanları için harika bir fırsat olduğunu göz ardı eder. Fakat sonuç ne olursa olsun yine de böyle bir Wi-Fi ağını kullanmanız gerekiyorsa, en azından gerçek bir ücretsiz ağda olduğunuzu doğrulamanız gerekir. Bir bilgisayar korsanının kahve dükkanının ağına benzemek için kurduğu “ücretsiz” ağda olmadığınızdan ve giriş yaptığınız URL’nin başında bir “https:” bulunduğundan emin olun. “Https” de “s” görmüyorsanız veya güvenlikle ilgili bir sorun olduğuna dair bir uyarı alırsanız bu ağı kullanmayın.
Güvenli Bir Email Gönderimi İçin Tavsiyeler
Kişisel bilgileriniz değerlidir. E-posta’yla gönderdiğiniz mesaj, ek ve resimler, herkesle paylaşılmasını istemediğiniz bilgiler içerebilir. Çok önemli sırlar saklamıyor olabilirsiniz, fakat bu yine de bilgilerinize herkesin ulaşması gerektiği anlamına gelmez. Bu yüzden e-posta göndermeden önce bazı güvenlik önlemleri almanız gerekir.
Şimdi bu ipuçlarını adım adım sizinle paylaşacağım:
1. Göndermeden Önce Düşünün
Her e-posta gönderdiğinizde, her şeyi şifrelemeniz gerekmez. Bir e-postayı şifrelemeniz gerekip gerekmediğini merak ediyorsanız, aşağıdaki soruları cevaplayın:
- E-posta değerli bir şey içeriyor mu (şifre, banka hesabı vb.)?
- Hassas bir şey mi iletiyorsunuz?
- Mesajınız bir son kullanma tarihi ekleyecek kadar hassas mı?
- E-posta’yı geri almak ister misiniz?
- Potansiyel olarak sizi veya başkalarını utandırıcı bir şey mi tartışıyorsunuz?
- E-posta, hızla değişen veya gelişen bir durumla mı ilgili?
Bu soruların herhangi birinin cevabı evet ise, mesajınızı korumak için bir e-posta şifreleme aracı kullanmak isteyebilirsiniz.
2. Güvenli E-posta Kişileri Listesi Oluşturun
Güvenli kişilerinizin bir listesini yapın. Bunlar; arkadaşlarınız, çocuklarınız, doktorunuz, avukatınız veya muhasebeciniz gibi her zaman şifreli, güvenli e-posta mesajları alması gereken kişiler olabilir.
Ayrıca, nereden e-posta gönderdiğinizin de farkında da olmanız gerekir. İş e-posta adresinizden bu listedekilere göndereceğiniz bir e-posta, BT’nizin önümüzdeki haftaki yemek pişirme planlarınızı görmesi ile sonuçlanabilir.
3. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Kullanın
Hiç hacklendiniz mi? Eğer hack’lendiyseniz ne kadar güvenlik önlem alırsanız alın, bunun herkesin başına gelebileceğini bilirsiniz. Fakat güvenlik önlemlerini bir üst düzeye taşırsanız, kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.
Uzman Posta gibi iki faktörlü kimlik doğrulamayı destekleyen e-posta servis sağlayıcıları ile mobil cihazınıza gönderilen bir şifreyle güvenli bir kod kullanırsınız. Güvenliğinize ciddi manada değer veriyorsanız, iki faktörlü kimlik doğrulama olmayan bir hizmet kullanmamanız gerekir.